BØRNENE I BYEN

Læg mærke til, hvor højt op i byen gadekæret gik den gang, så det er vel meget naturligt, at den grønne plads, som opstod midt i byen da området var blevet drænet, fik navnet Gadekærspladsen.

I halvtredserne var vi mange børn i Kattinge



Den gang var der børn, mange børn, i Kattinge og det er ikke en gang dem alle, der her er samlet uden for indgangen til Svinget 2 “Mancobas Hus”. Mit gæt er, at billedet er taget i anledning af Wonga’s 5-års fødselsdag, altså omkring 1951. En enkelt af børnene på billedet, Gerda Kristiansen, bor i dag (2023), stadig i Kattinge.
Det er den unge pige i bagerste række til venstre – Gerda hedder i dag Hansen, og bor på Kongemarksvej.


Gadekærspladsen som vi kender den i dag
Det grønne område har utvivlsomt i starten været lidt sumpet, også selv om der var etableret en lille rende, som ledte vand ned i gadekæret, faktisk har der også, i min tid i Kattinge, groet rør og siv i områder på begge sider af stien, og der var stort set altid vand i den 40-50 cm dybe rende.
På et tidspunkt synes driftige Kattinge borgere, at pladsen skulle være lidt mere end et afvandet vådområde, og gik samen om at få etableret en flagplads i den nordlige del af pladsen

Måske det ældste eksisterende fotografi af Kattinge Mølle

Vingerne og hatte blev taget af møllen

På dette billede er vi noget længere fremme i tiden, og i hvert fald efter 1937, hvor hatten og vingerne er taget af møllen.
Desværre kender jeg ikke personerne på vognen midt i billedet , men til højre ses, på vej ind til slisken, Robert Frederiksen “ude fra Højen”, og ved forskærmen af den ældre lastbil, Osvald Andersen, som også boede i Risen.
Jeg kan huske, at Osvald havde den gamle lastbil, så billedet er nok fra første halvdel af 50’erne.

Gadekærspladsen

Flagstangen

Billederne er fra den første flaghejsning ved indvielsen af Gadekærspladsen.

De mange pyntede mennesker, og pastor Harald Vilstrup på talerstolen ved flaghejsningen på Gadekærspladsen indikerer, at anledningen var noget ud over det sædvanlige, og det var det:
Anledningen var indvielsen af Gadekærspladsen med den fine flagplads, som det var blevet muligt at etablere efter at området i 1930’erne var blevet drænet så gadekæret ikke længere fyldte hele området midt i byen – Året var 1941
(Harald Vilstrup var præst i Herslev og Gevninge sogne fra 1938 til 1962)
Skabelsen af Gadekærspladsen med den markante flagplads, og den næsten lige så markante bænkepads øst for flagpladsen, lavet af fire slidte trappesten opstillet i en åben hesteskoform, var et fællesprojekt, som stort set alle Kattinges borgere, efter tid og evner, tog del i.

Foruden Vilstrup er der nogle få andre personer på billedet jeg genkender. Den eneste der bringer mig lidt tættere på en mere præcis tidsbestemmelse af billedet er drengen forrest i billedet, Hans Jensen, Hans var født i 1936 og ser vel ud til at være 5-6 år.

Billede 1 er fra selve flaghejsningen. Billede 2 er samme billede, men med navne på de personer jeg mener at genkende.

1: Gårdejer Hans Hansen, Gundmosegaard. 2: Jens Jensen Kattinge Bygade 14, 3: Kresten Herman (Petersen) Vænget 5, 4: Pastor Harald Vilstrup, 5: Tror det er min far, Hans Mortensen, Toftagergaard, men jeg har svært ved at aldersbestemme ham på baggrund af billedet, hvor han ikke har meget hår, det havde han for længst mistet i 1938 da Vilstrup kom til Herslev – Gevninge.

Jeg har også disse billeder og det er hvad min mor og far fortalte gadekærspladsen blev renoveret det kan jo godt være grundlovsdag stor fest i byen

Gadekærspladsen i Kattinge har altid være et fristed for børn og voksne, og et utal af billeder, i alle retninger, er taget netop fra den skønne plads. Det første af dagens billeder gætter jeg på, er taget på konfirmationssøndagen i foråret 1957 (Ragnhild er du enig ?) – Når der var noget at fejre blev ikke alene byens flag (flaget på gadekærspladsen) hejst, også de fleste af de øvrige flagstænger i byen var prydet med Dannebrog – Fra den vinkel hvor dette billede er taget ses foruden flaget på gadekærspladsen også, flaget på Toftagergaard og flaget ved møllen, som i øvrigt på det tidspunkt for længst havde mistet “hatten” og vingerne. Vinterbilledet er taget fra stort set samme sted, men, efter mit bedste gæt, næsten 2 år senere – Det var den gang, hvor der var sne om vinteren. De to billeder er taget af Karl Knudsen, der sammen med hustruen, Inger-Marie, i en årrække drev “Gundmosegaard” i Kattinge.

Hej ja Keld jeg er enig i at det er 7 april 1957 min konfirmation Lissen Mortensen og Anna Marie Jensen blev konfirmeret den dag ….min mor passede by flaget når der skulle flages i byen ved konfirmation og bryllup runde fødselsdage og begravelse   det var altid flot når flaget var hejst 

Ragnhild Andersen

Læg mærke til der telt i haven hos Lars Peter Mortensen det var af træ ( der boede Lissen )

Jon Lorentsfeldt

Tænk hvis vi kunne få et flag op igen på Grønningen og en Flag Kordinator var det noget

Byens Laug kunne arbejde for 

Ulla Mouritsen

Vi synes, at det er dejligt, at du benævner den grønne plads som gadekærspladsen. Det er det navne vi bruger, og som vi har lært af de gamle bønder. Vi synes ikke, at Grønningen er det rigtige.

Jon Lorentsfeldt

Ulla Mouritsen

Jeg har aldrig hørt andet en Grønningen når pladsen er nævnt og jeg har boet her i 37 år

Keld Mortensen

Forfatter

Jon Lorentsfeldt Det siger noget om udskiftningen blandt beboerne – pladsen har i min tid, i hvert fald blandt indfødte Kattinge borgere, altid heddet gadekærspladsen, eller blot gadekæret – “Skal vi gå ned på/til gadekæret og spille rundbold”, ingen var nogensinde i tvivl. 

Jon Lorentsfeldt

Fint nok med mig at kalde pladsen gadekærspladsen

men har aldrig hørt det før 

Ragnhild Andersen

Måske det ældste eksisterende billede af Kattinge Mølle

Our Mission

Build the best product that creates the most value for our customers, use business to inspire and implement environmentally friendly solutions.

Our Values

We strive to go above and beyond for our clients no matter the challenge. We aim to deliver our very best work every single day across our services.